Αυτοί είναι οι λόγοι που μπορεί να φέρουν νέα μέτρα το 2018

14 Σεπτεμβρίου 201708:44

 πρώτη νύξη για νέα μέτρα από το 2018 ήρθε χθες από αρμόδιο Κυβερνητικό αξιωματούχο με το πρόσχημα της επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

 

Το ενδεχόμενο για νέα μέτρα αναφέρθηκε από το δεδομένο ότι με βάση τα πρώτα στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, υπό το βάρος των υπέρογκων επιβαρύνσεων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, δήλωσαν 20% μειωμένα εισοδήματα ποσοστό που, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, δεν δικαιολογείται μόνο από την μείωση του τζίρου τους.

Ειδικότερα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν ως εισοδήματα 3,8 δισ. ευρώ για το 2016 (που φορολογούνται το 2017) που φορολογούνται, έναντι εισοδημάτων 4,7 δισ. ευρώ που είχαν δηλώσει το 2015.

Ο κίνδυνος δεν υπάρχει τόσο πολύ φέτος, αφού αναμένεται την απώλεια να ισοσκελίσει η αύξηση των έμμεσων φόρων που αυξήθηκαν από την αρχή του χρόνου.

Το έλλειμμα θα φανεί το 2018 για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δηλώσουν μειωμένα εισοδήματα και το 2018 και επιπλέον θα πληρώσουν και μειωμένες κατά 20% ασφαλιστικές εισφορές για τον επόμενο χρόνο, αφού και αυτές υπολογίζονται με βάση τα εισοδήματα του προηγούμενου χρόνου, δηλαδή του 2017.

Μια δεύτερη ανησυχία, που ακόμη δεν ομολογείται, είναι η φοροδοτική ικανότητα μισθωτών και συνταξιούχων που δείχνει σημαντική κόπωση από την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος που πληρώθηκε τον Ιούλιο.

Οι επιβαρύνσεις θα είναι το ίδιο υψηλές και για το υπόλοιπο του χρόνου, αλλά και για το 2018 και αυτό δεν θα έχει αντίκτυπο μόνο στους άμεσους, αλλά και στους έμμεσους φόρους, αφού τα μειωμένα εισοδήματα θα φέρουν περαιτέρω μείωση και στην κατανάλωση.

Μια ακόμη ανησυχία είναι η στάση του ΔΝΤ που επιμένει να αμφισβητεί τις προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ και της ΕΕ, θεωρώντας ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν θα επιτευχθεί.

Το θέμα θα τεθεί αμέσως μετά την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στα μέσα Οκτωβρίου, οπότε θα επανέλθουν οι επικεφαλής των ομάδων των θεσμών στην Αθήνα για την τρίτη αξιολόγηση.

Μέχρι τώρα το ΔΝΤ έχει καταφέρει να επιβάλει με την εκταμίευση κάθε δόσης νέα περιοριστικά μέτρα στο ελληνικό πρόγραμμα

enikos.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]