Το φαινόμενο Aegean – Ποια είναι η πραγματική είδηση;

29 Μαρτίου 201818:17

Του Απόστολου Σκουμπούρη liberal.gr

Ξεκίνησε το 1999 με μόλις δύο αεροσκάφη και εσωτερικά δρομολόγια, μεταφέροντας λίγες εκατοντάδες επιβάτες, ενώ πλέον μεταφέρει πάνω από 13 εκατ. επιβάτες ετησίως, πετώντας σε 44 χώρες με 58 αεροσκάφη! Μέσα σε 19 μόλις χρόνια έχει καταστεί αδιαμφισβήτητος Εθνικός Πρωταθλητής και σοβαρή δύναμη διεθνώς, με άριστη έξωθεν μαρτυρία τόσο από τους… ειδικούς του κλάδου, όσο και στους χρήστες, τους επιβάτες.

Έχει φτάσει να απασχολεί 3.100 εργαζόμενους, ανήκει στο κλαμπ των λίγων ελληνικών εταιρειών με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω του 1 δισ. ευρώ, κερδίζει διαρκώς το βραβείο της καλύτερης περιφερειακής αεροπορικής εταιρείας της Ευρώπης από τα Skytrax World Airline Awards.

Έχει συμβάλει καταλυτικά στο τουριστικό sucees story της χώρας αλλά και της Αθήνας ως city break προορισμό, διαφημίζοντας την Ελλάδα, τον ήλιο, τα χρώματα και τα προϊόντα της ανά τον κόσμο.

Εισήχθη στο ελληνικό χρηματιστήριο το 2007 ως μια μικρή εταιρεία της Παράλληλης Αγοράς, ενώ πλέον έχει μπει στο ισχυρό κλαμπ του FTSE 25, βρίσκεται στη 18η θέση του συνόλου των κεφαλαιοποιήσεων, έχοντας ένα απολύτως συμπαγές μετοχικό προφίλ, ενώ η μετοχή απέχει μόλις 19 cents από τα ιστορικά υψηλά της (9,30 ευρώ) που βρέθηκε στις 19 Μαρτίου!

Τα μεγάλα άλματά της, τα έχει κάνει από το 2012 και εντεύθεν, δηλαδή ακριβώς μέσα στη «φωτιά» της κρίσης, εν μέσω capital controls και με την οικονομία αποκομμένη από το διεθνές γίγνεσθαι.

Μέσα στην τελευταία 5ετία η Aegean δημιούργησε πάνω από 1.000 νέες θέσεις εργασίας, προσέθεσε περίπου 20 νέα αεροσκάφη στο δυναμικό της, επεκτάθηκε σε περίπου 25 νέες χώρες, εγκαινιάζοντας συνολικά 44 νέους προορισμούς, φτάνοντας σήμερα να πετάει σε 145 προορισμούς! Παράλληλα, εδώ και μια 10ετία περίπου είναι μέλος της ισχυρότερης παγκόσμιας αεροπορικής συμμαχίας, της STAR ALLIANCE.

Η αγορά του αιώνα

Χθες, ανακοίνωσε την αγορά του… αιώνα, τη μεγάλη συμφωνία με την Airbus για την απόκτηση 30+12 αεροσκαφών (42 συνολικά) νέας γενιάς της οικογένειας Α320neo, η συνολική αξία των οποίων τιμολογείται στα 5 δισ. δολάρια! Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα!

 

Τα νέα αεροσκάφη της οικογένειας Α320neo θα αρχίσουν να προστίθενται στο στόλο της Aegean Ailrines από το 2020 και η παραλαβή θα ολοκληρωθεί το 2025. Με αυτό το νέο στόχο, η εταιρεία θα αλλάξει – ξανά – επίπεδο.

Προσφέρουν μεγαλύτερη εμβέλεια πτήσης από μία έως δύο ώρες επιπλέον, ήδη από 600 έως 1.500 χιλιόμετρα, ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των πτήσεων, με 15% εξοικονόμηση καυσίμου, μειωμένες εκπομπές κατά 5.000 τόνους ετησίως ανά αεροσκάφος, μείωση επιπέδων θορύβου κατά 50%, μεγαλύτερη χωρητικότητα (έως 240 επιβάτες) και καλύτερες υπηρεσίες καμπίνας.

Η… είδηση

Η είδηση όμως, δεν είναι στα παραπάνω, αν και όλα τα παραπάνω τα… συμπυκνώνει. Η είδηση δεν είναι η επιχειρηματική συνέπεια σ’ έναν τόσο απαιτητικό και δύσκολο κλάδο, δεν είναι στην αξιοζήλευτη ανάπτυξη, αλλά ούτε και στην αγορά του… αιώνα που ανακοινώθηκε χθες!

Η είδηση είναι ότι η Aegean Airlines, είναι… ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ!! Έχει έδρα στην Ελλάδα, φορολογείται στην Ελλάδα, «παράγει» στην Ελλάδα! Και έχει επιτύχει όλα τα παραπάνω! Αυτή είναι η είδηση!

Στην Ελλάδα της καχυποψίας, της κακεντρέχειας, της μιζέριας, της προχειρότητας, της παρεξήγησης, της ζήλιας, στην Ελλάδα της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας, του πολιτικού «βύσματος», υπάρχουν επιχειρήσεις – στον πιο δύσκολο και νευραλγικό κλάδο – που διαπρέπουν.

Και δείχνουν ότι η χώρα, οι επιχειρήσεις, μπορούν. Και μπορούν καλά… Πολύ καλά. Η Aegean Airlines δείχνει το δρόμο για το πως η Ελλάδα μπορεί να ανοίξει ξανά τα φτερά της και να πετάξει ψηλά, στα πέρατα του κόσμου…

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]